In de tijd dat ik werkte voor een kabel exploitant kwam ik er achter dat veel mensen klaagde over “Storingen in-en-op het beeld” Blokjes, foutcodes tot zwart beeld.
Hier zijn een hoop dingen mee en aan te doen. Tip nummer 1 is, kijk je kabels na, heeft er niet ondertussen (na al die jaren) een muis of huisdier aan gegeten of als ze onder een plint liggen zijn ze niet kapot gelopen/gescheurd? Vervang je kabels en als extra tip hier in en die kom je hier nog wel tegen… Koop niet het goedkoopste kabeltje maar zorg dat de kabels die je koopt 4G proof zijn en ook eventueel voorbereid op het 4K tijdperk (waarschijnlijk wordt er pas begin 2019 op z’n vroegst in 4K uitgezonden maar dan ben je vast voorbereid)

Dan bij deze het verhaal even uitgelegd en waar het nou echt fout gaat.
Allereerst, er komt 61.5Decibel (verder in het verhaal afgekort naar Db) je huis in, elke tv heeft een sterkte nodig van 55Db om goed te kunnen werken.
Als de TV direct op het Abonnee Overname Punt (ook wel AOP) wordt aangesloten (meestal in de meterkast of woonkamer) heb je vrijwel GEEN verlies.
Als je de tv aansluit met een splitter ertussen gaat er direct al 4Db af en hou je nog 57.5Db over, dat wil zeggen dat als je nog een eventuele 2e of 3e tv aan wil sluiten dat je dan niet meer genoeg signaal sterkte over hebt en er dus een zeer grote kans is op signaal verstoring, beter te verstaan onder “Blokjes in het beeld” en “Sneeuw TV”, ook wil de TV bij storingen nog wel eens een fout-code aangeven met name als je digitaal kijkt.
DÉ oplossing hiervoor is om een coax versterker aan te schaffen. Deze variëren in bedragen van 20 tot 120 euro, let ook hier goed op dat je niet direct de goedkoopste mee pakt, want de kans is groot dat die niet genoeg versterkt en dus de storing in huis aanwezig blijft.
Ook is het erg belangrijk om zowel met kabels als met de versterker er op te letten of ze 4G Proef zijn, dit houd in dat ze niet storen op het 4G signaal van de mobiele zendmasten.

Oh en als we het dan nog over Coax kabels hebben… per 5 meter heb je daar ook nog 1Db verlies! ..

Even een rekensom, ik heb 3 TV’s in huis, heb 2 splitters, en ik split gelijk al af bij het AOP.
Dat wil zeggen dat ik direct van 61.5 naar 57.5 ga, m’n 1e TV staat 5 meter van m’n splitter vandaan, dus -1Db = 56.5 komt mn 1e tv in, dat gaat (nog) goed.
TV 2 gaat vanaf de splitter en heeft dus daar al de 57.5dB, voor de 2e TV heb ik 15m coax kabel nodig, dat wil zeggen -3Db = 54.5Db, dan kom ik dus 1Db te kort om volledig goed signaal te hebben, vanaf deze TV split ik af naar de 3e TV deze staat nog eens 10 meter van de 2e TV af ofwel 54.5Db – 3Db = 51.5Db.

Veel mensen zitten met ditzelfde probleem, bij de 2e TV gaat het vaak nog wel, maar de 3e krijgt ruis en de enige kans om nog een beetje kwaliteit te halen is via het analoge net, wat met de nieuwerwetse TV’s niet erg mooi meer is (helaas).

Hier raden de kabel exploitanten vaak een 2e/3e mediabox bij aan of een versterker.
Een versterker is voor die 3e TV (vaak) echt nodig, hoe je het ook went of keert, in de meeste huizen zijn die meters kabel helaas vaak wel het geval omdat we (uiteraard) de kabels niet in het zicht willen hebben, en dus onder de plinten enorme omwegen maken.

De Tip… probeer de weg van de kabels zo kort mogelijk te maken en reken goed door hoeveel verlies je gaat krijgen en of dus een versterker of andere oplossing nodig is. En ga niet voor het goedkoopste, maar voor het beste.. Goedkoop is niet altijd (een) Duur(zame)koop!
Ook hebben mediaboxen zoals bijvoorbeeld de Samsung smt-7140 en de Humax 5200-5300-5400 de mogelijkheid om als splitter te fungeren, dat wil zeggen dat er wel iets verlies is, maar de mediabox versterkt het zelf ook weer een klein beetje.. ofwel je houd minimaal verlies daarbij en hebt dus geen splitter nodig op die locatie.

Vorig artikelEnergie Besparen met een Vlog
Volgend artikelDe Muziek Experts / 10-04-2018
Ik ben Bas, Sinds 2006 ben ik werkzaam voor de lokale omroep van Bodegraven (en omgeving) ik heb hier zo'n beetje alle taken al gehad, van techneut, hulpje, event manager tot aan Co-Host, Redacteur en Radio Maker (DJ). Ook heb ik 1,5 jaar gewerkt bij Den Haag FM (De lokale omroep van Den Haag) ik was techneut voor het programma "De Goede Zaak" een programma voor en door Maatschappelijk betrokken ondernemers, Helaas stopte dit na 1,5 jaar. Bij Radio Bodegraven maak ik wekelijks 2 radio programma's op de dinsdag avond. 19:00 - 20:00 : Bas On Air (Daar gaat deze site over) 20:00 - 21:00 : De Muziek Experts (Muziek vd Jaren 60 tot heden, met columns, vinyl, taalvouten, en nog véél meer!) Veel kijk en luister plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here