PIETS UITSPRAAK  – In deze moderne tijd blijven inentingen erg nodig

BAS: Ik ben vroeger, in een heel erg ver verleden, ingeent tegen van alles en nog wat, en heel toevallig had ik dat groei boekje laatst weer eens nodig, het is bijna onleesbaar geworden want het is destijds met pen of potlood aangekruist, wat tegenwoordig super digitaal op een bonnetje staat. Maar er zijn wat tegenstrijdige mensen die iets te veel vinden, denken en geloven… “PIETS UITSPRAAK Jing”

PIET: Velen onder ons hebben pokken op de bovenarm of een bovenbeen. Inentingen gaan tegenwoordig anders, maar blijven volgens de medische wereld heel erg noodzakelijk voor iedereen. Er stond een lezenswaardig artikel in een bepaalde krant en ik vond dat wel interessant voor onze inwoners. Je kreeg dus op heel jonge leeftijd de bekende DKTP-prikken, en ook tegen kinderverlamming en de mazelen was je in Nederland en vele andere Europese landen ingeënt.

Maar, het aantal inentingen haalt nog steeds niet de 100 % en per land verschilt dit percentage.
Oningeënte kinderen zijn gevaarlijk, bv. Voor een crêche. In Frankrijk bestaat nu een verplichting tot het tonen van het bewijs van inenting vooraleer jouw kind daar mag zijn. En dat na soms heel lang wachten op een wachtlijst. Erg verstandig vinden wij van dit land. De vrijheid van meningsuiting gaat in deze vaak te ver. En toch willen dus bepaalde groepen ouders niet dat hun kleine dreumes ingeënt wordt. Drie groepen zijn in deze de opvallende weigeraars. Dat zijn de strenge christenen, bepaalde immigrantengroepen én; hoogst opmerkelijk, de zogenoemde hoogopgeleide grootstedelijke ouders. Ik noem deze laatste groep de betweters die via vooral veel nepnieuws tot een eigen theorie zijn gekomen en daarmee artsen menen tegen te kunnen spreken, die vaak 8 jaar studie en urgente praktijkgevallen van zieke kinderen inzetten. Deze ouders menen niets te maken hebben met de inentingsmores en het besmettingsgevaar.

Ik heb zelf zo’n ouder van deze derde risicocategorie horen zeggen dat haar jonge kind van deze inentingen ADHD zou kunnen krijgen. Nou, liever deze afkorting als afwijking, dan al die besmettelijke ziekten, waar iedereen tegen ingeënt en beschermd moet worden. Als laatste een schrijnend voorbeeld uit Spanje. Ouders verloren hun 6-jarige zoon aan de ziekte difterie, omdat hij niet ingeënt was. Hij was ziek geworden bij een groepsreis met meer kinderen in een bos. De andere kinderen hadden ook het virus opgelopen, maar waren niet ziek geworden. De ouders beweerden na de tragische dood van hun zoontje dat ze waren misleid door de antivaccinatiebeweging, want dat wat ze daardoor geloofden, klopte dus niet. De discussie gaat voort met deze kleine stugge minderheden, maar zijn voor mij een tragisch voorbeeld van hoe nepnieuws kan zorgen voor onverantwoord denken en gedrag. Dus inenten en blijft allen gezond!

Vorig artikelCULTUUR – De vrijheid van doen en praten wordt beperkter
Volgend artikelMet n Schone lij 2019 in!
Ik ben Bas, Sinds 2006 ben ik werkzaam voor de lokale omroep van Bodegraven (en omgeving) ik heb hier zo'n beetje alle taken al gehad, van techneut, hulpje, event manager tot aan Co-Host, Redacteur en Radio Maker (DJ). Ook heb ik 1,5 jaar gewerkt bij Den Haag FM (De lokale omroep van Den Haag) ik was techneut voor het programma "De Goede Zaak" een programma voor en door Maatschappelijk betrokken ondernemers, Helaas stopte dit na 1,5 jaar. Bij Radio Bodegraven maak ik wekelijks 2 radio programma's op de dinsdag avond. 19:00 - 20:00 : Bas On Air (Daar gaat deze site over) 20:00 - 21:00 : De Muziek Experts (Muziek vd Jaren 60 tot heden, met columns, vinyl, taalvouten, en nog véél meer!) Veel kijk en luister plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here